Press

ZDRAVLJE DUHA I TIJELA Osim što zabavlja, glazba vas može liječiti

ZDRAVLJE DUHA I TIJELA Osim što zabavlja, glazba vas može liječiti

 

Muzikoterapija se pokazala vrlo učinkovita kod djece s teškoćama u razvoju (posebice kod djece s poremećajima iz spektra autizma), adolescenata i odraslih s emocionalnim i intelektualnim teškoćama te u razvoju privrženosti u odnosu majka – dijete

Za pozitivan učinak glazbe na čovjek zna se od pamtivijeka, no muzikoterapija je kao znanstvena disciplina priznata tek sredinom 20 stoljeća. Jednostavno rečeno, muzikoterapija je upotreba glazbe za ostvarivanje neglazbenih, terapijskih ciljeva, poput ostvarivanja kontakta pogledom, usmjeravanja i zadržavanja pažnje, razvijanje komunikacijskih i socijalnih vještina. Iako je glazba osnovni medij, u muzikoterapiji naglasak nije na umjetničkim ostvarenjima i ciljevima, nego na terapijskim.

Muzikoterapiju dijelimo na aktivnu, u kojoj klijenta uključujemo u aktivno stvaranje glazbe, i receptivnu, u kojoj klijent sudjeluje u aktivnom slušanju glazbe. Ovu prije svega ugodnu terapiju predstavila nam muzikoterapeutkinja Marina Hojsak iz nedavno otvorene Klinike kreativnosti koja se smjestila u Osijeku. Više o samoj Klinici kreativnosti reći ćemo vam kroz intervju koji slijedi kroz nekoliko dana. Pa krenimo se liječiti glazbom.

– U muzikoterapiji se koriste sve vrste glazbe, ovisno o glazbenim preferencijama klijenta, a namijenjena je svim populacijama. Muzikoterapijski tretman može provoditi jedino kvalificirani muzikoterapeut. U Hrvatskoj su to osobe koje su završile Poslijediplomski specijalistički studij kreativne terapije – smjer muzikoterapija u izvedbi Akademije za umjetnost i kulturu i Medicinskog fakulteta u Osijeku. Ovo je prvi studij ove vrste u Hrvatskoj, a trenutno ga pohađa treća generacija specijalizanata – priča nam Marina.

Marina kaže kako se njoj osobno muzikoterapija pokazala vrlo učinkovita kod djece s teškoćama u razvoju (posebice kod djece s poremećajima iz spektra autizma), djece, adolescenata i odraslih s emocionalnim i intelektualnim teškoćama te u razvoju privrženosti u odnosu majka – dijete.

– Ukoliko muzikoterapiju provodi kvalificirana osoba tada je pogodna za sve populacije, a intenzitet njezinog djelovanja vrlo je individualan. Terapijski proces započinje stvaranjem odnosa povjerenja između terapeuta i klijenta. Slijedi procjena klijentovih snaga i potreba. Ovisno o rezultatima procjene terapeut izrađuje dugoročne i kratkoročne ciljeve sukladno kojima određuje metode i tehnike koje će koristiti u daljnjem radu – naglasila je Marina.

Muzikoterapija može biti od koristi jedino osobama koje svojevoljno dolaze na tretman.

– Za pohađanje ove vrste terapije ne morate znati lijepo svirati ili pjevati. U terapiji ovog tipa najvažniji je odnos povjerenja koji se stvara između klijenta i terapeuta. Kroz taj odnos događa se pozitivna promjena u životu klijenta, a glazba je sredstvo koje nam pomaže na tom putu. Poruka za one koji ne vjeruju da je muzikoterapija učinkovita: Svi smo mi glazbena bića! Svi imamo u sebi ritam – ritam otkucaja našega srca, ritam našega disanja i melodiju – boja i visina našega glasa. Glas je najčudesniji i najosjetljiviji instrument koji smo dobili na dar, a u neprestanoj je vezi s našim osjećajima. Tijekom aktivnog muziciranja ili slušanja glazbe aktiviraju se brojni centri u mozgu te rade obje moždane polutke istovremeno! Glazba na nas pozitivno djeluje, a da toga nismo niti svjesni – zaključila je muzikoterapeutkinja Marina Hojsak.

 

Objavljeno: 04.03.2021

Anita Blažinović

 

Preuzeto sa:

https://www.in-portal.hr/in-portal-news/moderna-vremena/22685/zdravlje-duha-i-tijela-osim-sto-zabavlja-glazba-vas-moze-lijeciti-pa-neka-petak-bude-dan-za-opustanje-po-vasem-gustu