Press

Klinika za kreativnost

U Osijeku je otvorena Klinika kreativnosti i to u prostoru Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo. Prvi stručni kadrovi art terapeuta upravo su izašli s poslijediplomskog specijalističkog studija utemeljenog na Akademiji za umjetnost i kulturu, a Klinika će biti mjesto na kojemu će, među ostalim moći primjenjivati stečeno znanje.

Dekani Akademije za umjetnost i kulturu i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo potpisali su sporazum koji je omogućio otvaranje Klinike kreativnosti. Logični je to slijed poslijediplomskog studija koji koristi umjetnost u terapijske svrhe.

– To znači da onda spajamo profesore liječnike plus umjetnike i tako zaista kreiramo, brendiramo jedini takav studij u Hrvatskoj, rekla je Helena Sablić-Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu.

– Klinika kreativnosti je zapravo platforma na kojoj će terapeuti art terapije, dramaterapije i terapije pokretom i plesom, muzikoterapije imati prilike raditi s lokalnom zajednicom. Znači imamo prve generacije specijalizanata koji izlaze s poslijediplomskog specijalističkog studija, rekla je Jasmina Pacek, prodekanica Akademije za umjetnost i kulturu i art terapeutkinja.

Umjetnička terapija u svijetu je poznata šezdesetak godina.

– Značajno je za populaciju od pedijatrije do najstarije generacije demencije i ostalih neuroloških pacijenata, kao nekakve ozljede, posljedica ozljeđivanja prometnih nezgoda, kao što vidimo da rade s veteranima, znamo da imamo naše branitelje, ali i obitelji koja vuku određena oštećenja i prostora za ovakve terapije ima jako puno, rekla je Silva Butković, prodekanica Medicinskog fakulteta u Osijeku.

– Govore o pravoj stvari koja nedostaje u RH u kojoj trebamo kreativne terapije uključiti u sustav zdravstva. Ono što u praksi imamo u europskim zemljama. To je prije svega Njemačka, rekao je Aleksandar Včev, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo.

U tijeku je upis treće generacije studenata.

– Znači iz četiri discipline: art terapija, terapija pokretom i plesom, muzikoterapije i dramaterapije. Do sada smo imali dvije generacije, ukupno 25 studenata je prošlo kroz našu edukaciju, rekla je Sanela Janković Marušić, voditeljica Poslijediplomskog specijalističkog studija kreativne terapije.

Novost je što od ove akademske godine zbog velikog zanimanja studenti imaju mogućnost taj studij polaziti i u Zagrebu. Za sve one koji žele posjetiti Kliniku kreativnosti ona se nalazi u prizemlju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u osječkoj gradskoj četvrti Donji grad.

http://magazin.hrt.hr/652268/klinika-za-kreativnost?jwsource=cl

 

Preuzeto sa:

https://magazin.hrt.hr/652268/klinika-za-kreativnost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *