Press

Klinika kreativnosti u terapijske svrhe

Potpisivanjem sporazuma o suradnji između Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo i Akademije za umjetnost i kulturu, u utorak je na spomenutom fakultetu svečano otvorena “Klinika kreativnosti”, prva takva institucija u Hrvatskoj koja će djelovati u području kreativnih terapija, primjenjujući principe vizualne, glazbene, plesne i dramske umjetnosti u terapijske svrhe.

“Nama je bilo jako bitno povezati nekoliko sastavnica Sveučilišta. Kao tada Umjetnička akademija najprije smo imali suradnju s Medicinskim fakultetom, no nastavak cijele priče vezan je uz suradnju s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo, što znači da spajamo profesore – liječnike i umjetnike i na taj način brendiramo jedini takav studij u Hrvatskoj. To je naš zajednički iskorak koji će pripomoći vidljivosti ovoga prostora, jer ćemo mi biti jedina hrvatska institucija koja će verificirati i valorizirati različite diplome koje su naši umjetnici stekli izvan naše zemlje – kazala je Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije.

Riječ je platformi na kojoj će terapeuti art terapije raditi s djecom s posebnim potrebama, pacijentima sa psihijatrije, onkologije, pedijatrije, različitim udrugama koje rade s ovisnicima, braniteljima s PTSP-om i slično.

Dekan FDMZ-a Aleksandar Včev istaknuo je da je pokretanje Klinike kreativnosti prava stvar koja nedostaje Hrvatskoj.

“Kreativne terapije trebaju biti uključene u sustav zdravstva. U praksi europskih zemalja, u prvom redu Njemačke, postoje psihosomatske klinike čiji su sastavni dio ovakve terapije, i tamo bolesnici u takvim klinikama borave na račun njemačkog zdravstvenog osiguranja šest do osam tjedana”, rekao je dekan Včev, dodavši da još ostaje vidjeti kako će to biti riješeno u Hrvatskoj, ali vjeruje da ćemo kao zemlja koja njeguje europske vrijednosti prihvatiti i taj trend. I. Alilović

Preuzeto sa:

https://www.glas-slavonije.hr/442240/3/Klinika-kreativnosti-u-terapijske-svrhe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *