Press

Klinika kreativnosti u Osijeku

Klinika kreativnosti koja će u terapijske svrhe djelovati primjenjujući principe vizualne, glazbene, plesne i dramske umjetnosti otvorena je u Osijeku. Rezultat je to suradnje osječke Akademije za umjetnost i kulturu i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo.

Potrebe za neurorehabilitacijom ima velik broj pacijenata svih dobnih skupina, a osim uobičajenih, konvencionalnih metoda, od sada će članovi lokalne zajednice u Osijeku moći koristiti art terapiju, drama terapiju, terapiju pokretom, plesom i muzikoterapiju – istaknula je prodekanica Akademije za umjetnost i kulturu Jasmina Pacek: “Klinika kreativnosti je zapravo platforma na kojoj će terapeuti art terapije, dramaterapije i terapije pokretom i plesom, muzikoterapije imati priliku raditi s lokalnom zajednicom. Znači imamo prve generacije specijalizanata koji izlaze s poslijediplomskog specijalističkog studija koji je jedini u našim krajevima organiziran u Hrvatskoj na Sveučilištu u Osijeku na Akademiji za umjetnost i kulturu i Medicinskog fakulteta, a sada proširujemo suradnju i na Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo koji nam je dao ove prekrasne prostore”, rekla je Pacek i dodala kako će u njima raditi prva generacija studenata jedinstvenog Poslijediplomskog specijalističkog studijskog programa Kreativne terapije, osposobljena za rad s različitim populacijama djece, adolescenata i odraslih u okviru kliničke prakse pod supervizijom, a najavljen je natječaj za upis nove generacije studenata.

img_20200908_113213.jpgDekanica Akademije za umjetnost i kulturu Helena Sablić-Tomić istaknula je kako je kroz projekt bilo iznimno važno povezati sastavnice Sveučilište: “To znači da onda spajamo profesore liječnike plus umjetnike i tako zaista kreiramo, brendiramo jedini takav studij u Hrvatskoj. Mislimo da će taj iskorak pripomoći vidljivosti ovog našeg prostora i da ćemo mi biti ta institucija koja će moći verificirati i valorizirati različite diplome koje su naši studenti stekli izvan Hrvatske”, rekla je dekanica Sablić-Tomić, te dodala kako je novost što od ove akademske godine zbog velikog zanimanja studenti imaju mogućnost taj studij polaziti i u Zagrebu.

Klinika će biti značajna za sve uzraste, od pedijatrije do najstarijih generacija. Radit će se terapije kod djece i adolescenata s poremećajima u ponašanju, posebnim potrebama i ostalim neurološkim problemima, kod posljedica ozljeđivanja u prometnim nezgodama i svima drugima s potrebom za psihosocijalnom potporom (PTSP, ovisnosti, onkološke i druge kronične bolesti, traume…). Dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Aleksandar Včev dodao je kako klinike u kojima se rade terapije umjetnošću već postoje u Njemačkoj a koje pokriva zdravstveno osiguranje te izrazio nadu kako će isto biti prihvaćeno uskoro i u Hrvatskoj.

Za sve one koji žele posjetiti Kliniku kreativnosti ona se nalazi u prizemlju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u osječkoj gradskoj četvrti Donji grad.

Preuzeto sa:

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/klinika-kreativnosti-u-osijeku/242984/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *