Press

INTERVJU, JASMINA PACEK Klinika kreativnosti prva je klinika u kojoj su umjetnost, ples i glazba jedina terapija

INTERVJU, JASMINA PACEK Klinika kreativnosti prva je klinika u kojoj su umjetnost, ples i glazba jedina terapija

Nažalost, HZZO još ne prepoznaje programe kreativnih terapija pa ih nije moguće dobiti na uputnicu kao što je to moguće u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i mnogim drugim zapadnim zemljama. Stoga se usluge za sada mogu dobiti samo uz plaćanje

inika kreativnosti, kako je i sam naziv opisuje, mjesto je gdje korisnici mogu otkriti sigurno i ugodno okružje za svoj oporavak, unutarnji rast i razvoj, podršku i liječenje u specifičnom odnosu koji  grade s kreativnim terapeutom. Klinika kreativnosti je i prostor u kojem svatko vlastitim snagama, a uz vodstvo stručnoga osoblja kao što su art terapeuti, muzikoterapeuti, dramaterapeuti i terapeuti pokretom i plesom može ostvariti i pronaći unutarnji izričaj. Više o ovoj klinici u kojoj nema niti malo boli, rekla nam je njezina koordinatorica Jasmina Pacek.

Predstavite našim čitateljima Kliniku kreativnosti, kako je nastala ideja?

– Klinika kreativnosti nalazi se u Osijeku u Crkvenoj ulici 21, a djeluje u području kreativnih terapija, primjenjujući principe vizualne, glazbene, plesne i dramske umjetnosti u terapijske svrhe.

Klinika kreativnosti, kako je i sam naziv opisuje, mjesto je gdje korisnici mogu otkriti sigurno i ugodno okružje za svoj oporavak, unutarnji rast i razvoj, podršku i liječenje u specifičnom odnosu koji grade s kreativnim terapeutom. Klinika kreativnosti je i prostor u kojem svatko vlastitim snagama, a uz vodstvo stručnoga osoblja kao što su art terapeuti, muzikoterapeuti, dramaterapeuti i terapeuti pokretom i plesom, može ostvariti i pronaći unutarnji izričaj.

Klinika je otvorena u rujnu 2020. godine kada su Akademija za umjetnost i kulturu i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo potpisali sporazum o suradnji, povodom kojeg je za javnost otvorena Klinika kreativnosti.

Tko čini vaš tim, koje programe provodite?

– U Klinici kreativnosti radi sedam profesionalnih terapeuta iz četiri različita modaliteta kreativnih terapija. Iz područja muzikoterapije tu su Tena Duran i Marina Hojsak. Iz područja dramaterapija s nama je Maja Štimac. U području art terapije rade Jelena Kovačević i Jasmina Pacek. Iz područja terapija pokretom i plesom s nama su Antonija Blažević, specijalizantica terapije pokretom i plesom i Sanela Janković Marušić.

Provodimo individualizirane programe namijenjene različitim populacijama, a to su: djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, djeca i adolescenti s poremećajima u ponašanju, osobe s psihičkim ili fizičkim tegobama, članovi disfunkcionalnih obitelji, djeca i odrasli različitih dijagnostičkih kategorija psihičkih i/ili primarno tjelesnih bolesti s potrebom za psihosocijalnom potporom (PTSP, ovisnost, onkološke, neurološke  ili druge kronične bolesti, traume itd.), populacija treće dobi i mnogi drugi.

Klinika-kreativnosti-1.jpg

Koji programi su namijenjeni osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju i kako se uključiti u njih, odnosno da li se usluge isključivo plaćaju ili je moguće doći i na uputnicu?

– Sva četiri modaliteta: muzikoterapija, dramaterapija, art terapija i terapija pokretom plesom primjenjuju se u radu s osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju. Nažalost, HZZO još ne prepoznaje programe kreativnih terapija pa ih nije moguće dobiti na uputnicu kao što je to moguće u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i mnogim drugim zapadnim zemljama. Stoga se usluge za sada mogu dobiti samo uz plaćanje. No javljanjem na našu email adresu info@klinikakreativnosti.hr ili telefon 091/224-1522 možete dogovoriti dolazak na besplatne konzultacije i procjenu gdje naši terapeuti razgovaraju s klijentima ili njihovim roditeljima/skrbnicima i procjenjuju koji od modaliteta bi bio primjeren za koju vrstu poteškoća ili invaliditeta, a možete dogovoriti i prvu besplatnu, probnu terapiju na kojoj možete detaljno upoznati naše terapeute i prostore i upoznati se s principima kreativno-terapijskog rada.

Na kraju, što Kliniku kreativnosti razlikuje od ostalih institucija koje imaju iste ili slične umjetničke programe sa svrhom terapije?

– Klinika kreativnosti jedino je mjesto u Republici Hrvatskoj gdje usluge sva četiri modaliteta pružaju isključivo licencirani terapeuti školovani na Poslijediplomskom specijalističkom studiju kreativnih terapija u izvođenju Akademije za umjetnost i kulturu i Medicinskog fakulteta u Osijeku, jedinog takvog studija u Republici Hrvatskoj. Ovo je jedini visokoškolski sveučilišni program koji školuje muzikoterapeute, dramaterapeute, art terapeute i terapeute pokreta i plesa po međunarodno priznatim standardima, a studij je nastao pod vodstvom George Washington University is SAD-a, Roehampton University i Norforlk Robins University iz Londona, koji su ove međunarodne protokole donijeli u Hrvatsku i danas njihovi profesori predaju na tom studiju. Specijalizanti koji se upisuju na ovaj studij moraju imati već završene diplomske (magistarske) studije, a ova specijalizacija traje dvije godine u kojima se slušaju tri grupe predmeta: medicinski koji obuhvaćaju, između ostalog, kliničku medicinu i rehabilitaciju, razvoj ličnosti, psihopatologiju, psihoterapijske tehnike, grupne terapije, umjetničke koji se razlikuju ovisno o modalitetu i kreativno terapijske predmete koji obuhvaćaju teorijske i praktične aspekte rada sa svim različitim populacijama, te između 200 i 400 sati kliničke prakse pod supervizijom. Takva vrsta specijalističkog školovanja kadra razlikuje nas od velikog broja institucija koji imaju samo priučeni kadar. No, s druge strane, naši završeni specijalizanti (prepoznat ćete ih po tituli iza imena univ.spec.art.therap.) počinju raditi po cijeloj Hrvatskoj, pa se kvalitetan kreativno terapijski rad može pronaći i izvan Klinike kreativnosti. No ono što je još posebno u Klinici kreativnosti je i to da imamo sva četiri modaliteta pod istim krovom pa klijenti često odabiru individualizirane terapijske programe koji obuhvaćaju rad kroz više različitih disciplina (na primjer muzikoterapiju i art terapiju, terapiju pokretom i drama terapiju ili bilo koju drugu kombinaciju), s ciljem sveobuhvatnijeg pristupa teškoćama i invaliditetu klijenta.

 

Anita Blažinović