Press

I art-terapije reguliraju stres

KLINIKA KREATIVNOSTI

I art-terapije reguliraju stres

520968.jpg

(Foto: GOJKO MITIĆ)

Art-terapije nisu invazivan oblik psihoterapije te mogu postati dijelom mentalne higijene

Terapeutkinje osječke Klinike kreativnosti, inače prve klinike u Hrvatskoj na kojoj se vizualna, glazbena, plesna i dramska umjetnost primjenjuje u terapijske svrhe, u četvrtak su održale svoje drugo online predavanje, i to pod nazivom “Regulacija i samoregulacija stresa kroz kreativne terapije”.

Predavanju je nazočilo gotovo 60 sudionika, a cilj je bio približiti i domaćoj javnosti kako se kreativne terapije, iako slabo zastupljene u našem društvu, u svijetu već desetljećima učinkovito rabe u snižavanju razine stresa. Tako je dramaterapeutkinja i poznata osječka pedijatrica, prim. mr. sc. Maja Štimac, naglasila kako je nužno shvatiti da nas “ne ubija stres, nego to kako se s njime nosimo”. Terapeutkinja pokretom i plesom Antonija Blažević upozorila je kako stres zahvaća sve mlađu populaciju i podijelila iskustvo jedne učenice, koja unatoč iznimnom trudu, zbog stresa, ne uspijeva svoje znanje prezentirati pred nastavnicima jer se potpuno zablokira.

– Ta je djevojčica u tolikoj mjeri pod stresom da se on manifestira i na njezinu tijelu, pa joj se na početku naše terapije plesom i pokretom gotovo uopće nije vidio vrat koliko je bila zgrčena i uvučena u sebe poput kornjačice. Sada se njezino tijelo polagano opušta i zapravo preko opuštanja tijela idemo prema psihičkoj relaksaciji – kaže Blažević.

Muzikoterapeutkinja Tena Duran objasnila je kako svaka vrsta glazbe za nekog može biti terapija, a ova vrsta terapije od vas ne traži apsolutno nikakve glazbene talente niti umijeće pjevanja, ali je važno znati i da muzikoterapija nije tek puko puštanje glazbe.

– Art-terapije siguran su oblik psihoterapije jer nisu invazivne za klijenta te mogu postati dijelom mentalne higijene i pomoći u razrješavanju konflikata i problema – poučila je art-terapeutkinja, izv. prof. dr. art. Jelena Kovačević. 

Nefreteta Z. Eberhard

 

Preuzeto sa:

https://www.glas-slavonije.hr/461739/3/I-art-terapije-reguliraju-stres