1
Art terapija

O art terapiji

Art terapija je oblik psihoterapije koji u radu s klijentima koristi različite kreativne medije likovnoga izraza. Svrha ovakvog terapijskog pristupa jest unaprjeđenje mentalnog i općeg zdravstvenog stanja koji započinje izražavanjem misli i osjećaja na neverbalni način. Art terapija je integrativni pristup koji pojedincu, obiteljima ili zajednici omogućuje oporavak uslijed traumatičnih ili izazovnih životnih razdoblja te poboljšanje kvalitete života u određenim okolnostima.

Multimodalni pristup u art terapiji podrazumijeva slikanje, crtanje, uporabu kolaža, modeliranje, fotografiranje i mnoge druge vizualne tehnike. Takav pristup uvažava osobni stil izražavanja svakoga klijenta, kao sredstvo komunikacije. Art terapija omogućuje izražavanje misli i osjećaja u isto vrijeme, jer vizualni uradci mogu često prikazati sadržaj koji riječi ne mogu.  Budući da  traume dominantno proživljavamo u slikama, art terapija nam omogućuje direktan pristup nesvjesnome te razvija kreativan i alternativan način savladavanja problema gledajući u vizuale koji su često neočekivani. 

Art terapeuti su specijalisti, koji su tijekom Poslijediplomskog specijalističkog studija kreativne terapije, smjer art terapije stekle kompetencije prema kojima su stručno osposobljene za rad s klijentima. Usmjeravanjem tijekom kreativnog procesa te primjenom teorija psihologije, art terapeuti izgrađuju nove odnose koji pomažu ljudima da razriješe konflikte i probleme, razviju interpersonalne vještine, upravljaju svojim ponašanjem, smanjuju stres, povećavaju samopouzdanje i samosvjesnost, poboljšaju motoričke vještine, te postignu  uvid.

Posebnost art terapije jest njezina primjenjivost na svim populacijama. Art terapeuti rade s pojedincima, parovima, obiteljima ili grupama, svih dobnih skupina i u različitim uvjetima. Primjere primjene nalazimo svuda gdje se javi interes za art terapiju – u privatnim praksama, školama, bolnicama, domovima za starije i nemoćne osobe, domovima za odgoj djece i mladeži, domovima za nezbrinutu djecu ili pak različitim udrugama, poput udruga branitelja oboljelih od PTSPa ili udruga vojnih invalida. Samim time, art terapija je primjenjiva na mnoštvo različitih stanja poput smetnji i poremećaja u ponašanju, neuroloških poremećaja, u sklopu palijativne skrbi ili u borbi protiv ovisnosti.

Terapijski tim

Fotogalerija

Kontakti

Kontakt telefon za naručivanje:
091 224 1522

E-mail adresa:
info@ klinikakreativnosti.hr

Adresa: 
Klinika kreativnosti
Crkvena 21
(u zgradi Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, prizemlje, dvorište)
31 000 Osijek